Müşteri Hizmetleri: 05439789584

Revir, İSGB ve OSGB İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Tarih: 20.02.2024 16:21
Revir, İSGB ve OSGB İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (Osgb) Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere, gerekli donanım ve personele sahip olan ve Bakanlıkça yetkilendirilen kamu kurum ve kuruluşları ile Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre faaliyet gösteren şirketlerce kurulan ve işletilen müesseselerdir.

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmak amacıyla ve işin normal akışını aksatmayarak verimli bir çalışma ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla;

 

İşçilerin sağlığının gözetimi.

Çalışma ortamının gözetimi.

Eğitim, danışmanlık ve bilgilendirme.

İlkyardım ve acil müdahale.

Kayıt ve istatistik tutmak gibi görevlerle hizmet verirler.

 

ORTAK SAĞLIK GÜVENLİK BİRİMİ KURULABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan;

a) En az bir işyeri hekimi,

b) En az bir iş güvenliği uzmanı,

c) En az bir diğer sağlık personeli,

 

İstihdamı zorunludur. Ayrıca bu birimlerin Bakanlığa karşı iş ve işlemlerinden sorumlu olacak lan bir Sorumlu Müdür gerekmektedir.

Yukarıda belirtilen kişiler, birden fazla ortak sağlık ve güvenlik biriminde görev alamaz.

OSGB’ler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin yürütülmesine ve çalışacak personel sayısına yetecek asgari büyüklükte olacak şekilde; en az 10 metrekarelik muayene, 15 metrekarelik ilkyardım ve acil müdahale, 10 metrekarelik iş güvenliği uzmanı odaları ile 12 metrekarelik bekleme yerinden oluşur.

OSGB, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini işyerinin tehlike sınıfı, sektörü ve işçi sayısına göre belirlenen sürelerden az olmamak kaydı ile yürütür.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin etkin yürütülmesi amacıyla, hizmet sunulan işyerine, aynı işyeri hekiminin, iş güvenliği uzmanının ve diğer sağlık personelinin hizmet vermesi esastır.

OSGB’lerin yetki aldıkları adresin bulunduğu il sınırları dışında hizmet verebilmesi için o ilde şube açmaları zorunludur. Ancak niteliği gereği birden fazla ilde yürütülmesi gereken yol ve nakil hattı inşası veya bakımı gibi işlerde hizmet alınan OSGB’nin işin yapıldığı illerden herhangi birisinde yetkilendirilmiş olması yeterlidir.

OSGB, İşyeri Bina ve Eklentilerinde Alınacak Sağlık ve Güvenlik Önlemlerine İlişkin Yönetmelikte belirtilen niteliklere uygun oluşturulur ve aşağıda belirtilen araç ve gereçlerle donatılır.

İş Sağlığı ve GüvenliğiBirimi (isgb) Nedir?

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili işçi – işveren ve devletin mükellefiyetlerini düzenleyen, yasa ile konulan kuralların uygulama esaslarını tarif eden yönetmelikler, tüzükler ve tebliğler 4857 sayılı yeni İş Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 2003 yılından beri tam anlamı ile oluşturulamamıştır. Oluşturulamayan bu yönetmelikten sonra, yetersiz denetim ve kuralsızlığın sonucu gerçekleşen iş kazaları ve bu iş kazaları sonucu ölümler görülmüştür. İşte bu ihmalin sonucu gerçekleşen iş kazaları ve ölümlere karşı kamuoyunda olulan tepkiler, bir takım önlemlerin ve geliştirmelerin yapılmasını zaruri kılmıştır.

Bu olaydan sonra ilk olarak İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimleri ile Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri Hakkında Yönetmelik 15/08/2009 tarihli ve 27320 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Tebliğin bir diğer önemli düzenlemesi ise İş Sağlığı Güvenliği Birimi oluşturma mecburiyeti noktasında getirdiği kriterlerdir. Buna göre ;

- Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 1000 (bin) ve daha fazla işçi çalıştıran,

- Tehlikeli sınıfta yer alan ve 750 (yediyüzelli) ve daha fazla işçi çalıştıran,

- Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 500 (beşyüz) ve daha fazla işçi çalıştıran işverenler işyerlerinde İş Sağlığı Güvenliği Birimi kurmakla yükümlüdür. Bu işyerlerinde işyeri hekimi ve sanayiden sayılan işlerde ise iş güvenliği uzmanı tam gün çalıştırılmak zorundadır.

İlgili Ürünler
Yükleniyor...